6 Ağustos 2020 Perşembe

daire.














We sat around the fire in a circle. - Daire şeklinde ateşin etrafına oturduk.
I drew a circle with compasses. - Pergelle bir daire çizdim.



     Nejat telefonuna gelen bildirimle kafasının içinden gerçek dünyaya sıçrayarak geri dönmüştür. Bildirim, uzun süredir sonucunu beklediği -son şansı- okulun otomatik mesajıdır. Telefonunu eline alır, kalbi hızlı, gözleri açık, elleri titrek, umudu yitiktir. Mesajı açar:

'' SÜPERİYİKOLEJİ ÖZEL YETENEK SINAVI SONUCUNUZA superiyikoleji.edu.tr ADRESİNDEN ULAŞABİLİRSİNİZ B1245''
 
      Öyle yapar, adını göremez,,, yine. Kafasını ekrandan kaldırır, önce duvara sonra tavana sonra da pencereye bakar. Baktıklarıyla gördükleri bir değildir. Bir süreli bakakalmışlığın devamında sigara paketine atılır, bir dal kalmıştır, ''tek'e tek'' der, gülümser(gülümsemek denilirse eğer). Pencereye yanaşır, kulbundan tutup nazikçe kendini dış dünyalara açar. Çakmağı hali hazırda onu beklemektedir, alır, yakar, ateşe bakar, dışarı bakar, görmez. Sigarayı yakar, gözleri dolmuştur, kendine kızar belki de kızmaz kim bilir ne yaptığını. İlk fırtını derince çekmiştir Nejat, sakince de geri vermiştir aldığını, zaten pek beceremez öyle bir şeyleri tutmayı içinde... Durdukça zorlaşır her şey onun için, bıraktıkça boğulur, düşünmedikçe düşünür, düşündükçe dağılır, dağıldıkça da olanlar olur. Bakabileceği hiçbir yer kalmamıştır artık zaten bakınca da; boynu ağrır, boğazı düğümlenir, sivilcesi patlar, deprem olur, insanlar ölür, boynuna kramp girer, insanlar ölür, insanlar ölür, insanlar ölür. Geri kalanlar doğar, kıyamet başlar, kurtarıcı iner, onu kurtarmaz, elma düşer o yakalamaz... Her şey biter bir tek o kalır... Sigarasına bakmaktadır. Başka da şansı yoktur zaten. Karanlıkta gördüğü tek şey kırmızı/turuncu nikotin mezarlığıdır. Diyaframının izin verdiğince derin bir fırt çeker sigarasından, bu sefer izin vermeyecektir her şeyin toplanıp toplanıp dağılmasına. Sigarsını daire şeklinde (eliyle beraber)  döndürmeye başlar. Hızlanır,hızlanır,hızlanır,hızlanır. Artık gördüğü tek şey kırmızı/turuncu bir dairedir. Kim bilir o dairenin içinden neler geçmektedir, düşünmez, vakti yoktur. Kendisi şu an gülümsemekle meşguldür. Ne zaman bir şey düşünecek olsa; daire bozulur. Tekrardan başlar bir hiddet döndürmeye sigarasını, yarın ''hatırlayamadığı'' bir sebepten eli ağrımayacakmışcasına. Artık yeni bir sebebi vardır düşünmemek için: Daire...  Son bir fırt almıştır sigarasından ama nafile, eser kalmamıştır nikotin mezarlığından. İzmaritini aşağıya fırlatır, biraz bekler, yere tükürür. Geri çekilir. Camı kapatır. Başladığı yere gelmiştir, evindeki boşlukları daire ile doldurmaktadır. Çünkü artık daireden başka bir şey görmemektedir gözleri.


  

                                                                                                                 
1 AY SONRA 
 
 
     Nejat telefonuna gelen bildirimle kafasının içinden, gerçek dünyaya istemeyerek geri döner. Bildirimi göremeyiz, mesajı da, açtığı siteyi de; belki o da görmemektedir, kim ne bilmektedir, ne görmektedir?  Artık hızlıca yapıyordur boşlukları doldurma eylemini, dışarıya hızlı bakıyordur, sigarsına hızlı yelteniyordur, pencereyi hızlıca açıyordur, çakmağının onu orada beklediğini zaten biliyordur... Çok beklemeden sigarasını yakar. Yavaşça sigarayı döndürmeye başlar fakat nafile,,, olmuyordur, olmayan nedir? Bilmiyordur. Nejatın gözerlinden kontrölsüzce yaşlar inmektedir, indikçe Nejat hızlanmaktadır, hızlandıkça dağılmaktadır...
 

      Hava aydınlıktır, ''belki de bundan olmuyordur'' dercesine havaya bakar Nejat. Fakat kendisi bal gibi bilmektedir ki, olanların havayla hiçbir alakası yoktur.




1 yorum: