24 Nisan 2014 Perşembe

Lise Notları (2)

 Dersler konusuna değinelim biraz da. Öncelikle ben SBS'ye hazırlanırken, hocaların bana söylediği şey "Şu sınava güzelce hazırlanın, okulunuzu kazanın seneye yatarsınız." Kesinlikle böyle bir dünya yok. Bunu acı bir şekilde o p ve q ları görünce anlıyorsunuz. Yatma olayı asla olmayacak. Bu sistem öyle bir sistem ki, bir merdiven misali, çalışma temposu durmadan artmak zorunda oluyor. Durmadan daha çok çalışmak zorundasınız. Yatma olayı kesinlikle olmuyor yani maalesef.
 Alan konusuna gelirsek. Bu yeni sistem ile alan olayı kalktı ayağı çekiyorlar. Ama öyle bir şey yok alan kesinlikle var. Ve bu alan olayı sizin bütün lise psikolojinizi etkileyecek bir şey. Ondan dolayı sizin kesinlikle istediğiniz alanı seçmeniz lazım. Bunun için de öncelikle ne olmak istediğinize iyi karar vermeniz lazım. Sakin bir kafayla nelerden hoşlandığınızı, neler yaparken mutlu olduğunuzu, bunun doğrultusunda da hangi meslek gruplarının size uygun olduğunu tespit etmeniz lazım. Düşünsenize bu sizin bütün hayatınız. Ve bunları düşünürken kesinlikle aile baskısını göz ardı edin. Unutmayın bu sizin geleceğiniz. Üniversiteyi  onlar okumayacak. Benim ailem üzerinden örnek vereyim, benim ailem eşit ağırlıkları gerizekalı olarak gören bir aileydi. Fen bilimlerini yapamayan bir insanı aptal olarak görüyorlardı. Dünyada mühendislik ve doktorluk haricinde bir meslek olduğuna inanmıyorlardı abartmak gerekirse. Ama ben hepsini karşıma alıp son sene eşit ağırlığa geçtim. Sonuç olarak istediğiniz mesleğe karar verdiğinizde o meslek doğrultusunda bir alana geçin. Aksi takdirde tam bir zindan olur size lise hayatınız. Çünkü alan seçmekle kalmıyor olay.
 Ders çalışma olayı can alıcı nokta maalesef. Ben hiç beceremedim bu ders çalışma olayını. Okulumda sabahtan akşama kadar süren ders çalışma kampları oldu. Dershane hocalarım her hafta yanına çağırıp hesap sordu. Seminerler, motivasyon konuşmaları ve daha niceleri. Ben en azından şunu öneriyorum, verilen ödevleri günün belirli saatlerinde adam akıllı yapan bir insan ileriki zamanlarda ders çalışmak için masa başına oturmakta zorlanmaz. Ki ben nefret ederim ders çalışmaktan. Fıtratıma aykırı olduğunu düşünürüm. Çünkü ben hala tam olarak mutlu olduğum alanda değilim. Öyle bir alan yok bizim sistemde. Bundan dolayı da sevmediğim derslere çalışmak zorunda kalıyorum. Ondan dolayı alan seçme olayını çok dikkatli ve tamamen özgürce yapmak gerekiyor. 
 Şimdi de biraz insan ilişkilerine gelelim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder