17 Şubat 2013 Pazar

Eğitim(!) Sistemi

YGS'ye hazırlanan bir genç olarak eğitim sisteminden şikayetçiyim. Her genç gibi. Bizi köpekleştiren bu sistemden. Gittikçe psikolojimi bozan bu sistemden.
Her insan farklıdır. Bunu bilmem kaç sene bir yerlerini yırtıp, o makama gelen Milli Eğitim Bakanı farkedemedi. Ya da o da farkında ama hâlâ mazoşist olduğu için her insanı aynı kabul eden bu sınav sistemini uyguluyor. Ya da Sikko reizin dediği gibi 'Kendisi ile çelişmek istemiyor.'
Psikoloğa ihtiyacım var. Gidip sorunun ne dediğinde bu sistem dicem. Dicem ki :
Doktor. Bana bu sistem saçma geliyor. Hepimiz köpek gibi ders çalışmaya zorlanıyoruz. Aramızda sanatsal zekası ağır basan insanı madde ile elektron proton ile imtahan eden bu sisteme karşıyım. Bu güzelim hayattaki en güzel senelerimizi köpek gibi siyah beyaz görmeye zorlayan bu sisteme karşıyım. Bunun dile getirince ne oluyor biliyor musun doktor. Vazifen bu diyor. Bu vazifeyi kim verdi bize? Bir zamanlar benimle aynı dönemleri yaşayan bir adam verdi. Ve 2 Milyon genç o adamın dediğini yapmak zorunda. Bu hayatta bir yerlere tutunmak, ileride rahat etmek, insanlara ileride lafını geçirmek için. Makam denen pislik şey için. Ama sonun da ne olacak biliyor musun? O makam, para - en iyi ihtimalle- çocuklarına torunlarına miras olcak. Senin elinde kalan kefenin olcak. Bu hayattaki iyi amellerin olcak.
Bizim neslimiz hayal kuramaz oldu doktor. Yılları dersane-okul-ev şeytan üçgenin de geçiyor gencecik insanların. 12 yaşında başladı bu işkence. Kime sorduğun zaman Raftingci olucam diyor?  Kime sorduğun da Müzisyen olcam diyor? 2 milyon gencin 4 de 1'i Doktor, diğer 4 de 1'i mühendis, diğer 4 de 1'i Hukukçu olmak istiyor. Geri kalanların da sulalesi sağlam. İstisnalar var tabii. Yani doktor, insanlar hayal kurup hayallerinin peşinden koşmayı unuttu. Milletin gayesi para oldu.
Çoğumuz evde yalnız kalsak ve dışarıda fast food yerleri restoranlar olmasa açlıktan ölürüz. Fizikte aylarımızı verdik elektrik konusuna. Kaçımız evdeki ahizeyi takabilir?  Pratik de sıfır çoğumuz.'
Ama Doktor bir şey diyemez. Kendine yediremez. O koltuğa oturmak için 12 yıl kitaplarla cebelleşti o. Sonra TUS'u, uzmanlığı bilmemnesi. O da belki böyle düşündü ama bir şey diyemedi.
Peki bunları benim gibi bir insan bile düşünüyor da, yıllarını verip bi yerlerini yırtan Bakan düşünemiyor mu? Beyni yok mu onun?
Hayır.
Gayet zeki.
Aptal olan bizleriz.
Bu sistem Türk gençlerinin asıl kabiliyetlerini kamufle etmeye yöneliktir. Beyinlerimizi törpülemeye yöneliktir. Aramızdan muhteşem sanatkarlar, müzisyenler, yazarlar, şairler çıkabilir. Ya da cok iyi sporcular. Çok başarılı mühendisler.
Aptal olan bizleriz okur. Yıllardır baş eydik.
Ama artık birilerinin dur demesi lazım.
Zor, evet. Ama bir yerden başlamak lazım.
Uyanmak lazım.

4 yorum:

  1. " Aramızdan muhteşem sanatkarlar, müzisyenler, yazarlar, şairler çıkabilir. "

    Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olup yukarıdakileri yapabilirsiniz zaten. Ama önce elektronu ve protonu bilmelisiniz. Okulda ne öğretecekler Allah aşkına.

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten ama gerçekten güzel yazmışsın. Söylediklerine harfi harfine katılıyorum. Bu gençliğin uyanması, birlik olması lazım. Ama neden bilmiyorum düşünemiyorlar mı yoksa sisteme bir köle gibi boyun mu eğiyorlar bilmiyorum.

    Cidden bıktım artık. Hiçbir işime yaramayacak dersleri görüyorum.

    Blogunu yer imlerime ekledim. Benimde bir blogum var :)

    YanıtlaSil