Görmüş olduğunuz, nasıl anlamlandırmak isterseniz zihninizde hep farklı imgeler oluşturacak eserin sahibi Raffaello'dan başka kimse değil.
Başta dönemim papası olan II.Julius'un mezarı için yapılmış. Daha da dikkatli ve odaklanarak bakarsanız eğer tablonun altında bulunan iki bebek meleğin altından gözüken tahta düzlüğün tabut olduğunu görebilirsiniz.
San sisto manastırının mihrabına asılan bu eserin tam karşısında İsa'nın çarmıha gerilmiş bir figürü bulunmaktaydı.
Daha da odaklanarak bakarsak eğer , Raffaello'nun tabloda üçgen kullanarak çalıştığının farkına hep beraber varabiliyoruz. ( tablonun ortasındaki üç karakterin kafalarından birbirlerine çizgi çekersek üçgeni görebiliriz.) Aslında Rönesans dönemindeki bir çok ressamın kullandığı argümandı bu.
Peki ablacım kim bunlar ?
Solda görmüş olduğunuz Papa I.Sixtus , kendisi klan koruyucusuymuş. Bir de aziz olur. Yani bu tabloda yer almasında baya bir torpili var.
Ortada ise muhteşem saflıkları ve duru güzellikleri ile süzülen MERYEM ve İSA !
Sağ tarafta olan Azize Barbara olur kendisi zira bu tabloda yer alması emanetlerinin San Sisto Kilisesinde olmasından kaynaklı ,tamamen pas geçeceğim bir karakter.
Perdelerin arkasındaki kafaları gördünüz mü ? Yani gerçeklik ile ruh alemi arasındaki inceliği ? Aslında bakarsanız bu eser benim için tamamen ölüm ve hayat arasındaki ortada kalmışlık. Başta da bahsettiğim gibi tablonun karşısında duvarda aslı olan bir İsa'nın çarmıha gerilmiş figürü var. Farkındaysanız zaten Papa , Meryem'e eli ile bir şeyi gösteriyor. Ne o ? Yoksa Papa , Meryem'e bize göstererek " Bak işte gerçeklik." mi diyor ? Yoksa Papa , İsa'nın başına nelerin geleceğini Meryem'e büyük bir azap içerisinde mi gösteriyor.
Sizce Papa neyi gösteriyor ?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder